Smycken ifrån Michael O’Dwyer är utformade och tillverkade för att hålla i generationer. Vi hoppas att er lycka och minnen av era smycken kommer att delas med er familj. Era barnbarn kanske minns hur ni ler ömt när ni tittar på er vigselring, hur ni rör vid den för lycka och styrka. Detta gör era smycken värdefulla för dem. Med grundläggande skötsel och underhåll kommer era smycken alltid att se sitt bästa ut och de kommer att vara på väg att bli en släktklenod.

O’Dwyer smycken är tillverkade med exceptionellt hög standard, men alla smycken möter slitage i det dagliga livet och genom användning. Detta gäller i ännu högre grad för de smycken som ni bär varje dag. Nedan följer några allmänna rekommendationer för er smyckesvård.

Vänligen bär inte era smycken vid trädgårdsarbete, när ni diskar, sportar, städar eller utför manuellt arbete. Detta bidrar till att undvika onödigt slitage och starka kemikalier kan skada era smycken.
Vi rekommenderar att ni tar av era smycken när ni simmar eller om ni är på stranden. Varken guld (eller någon annan metall) tål salt eller klorerat vatten särskilt bra.

Var försiktig med era smycken. Diamanter är en av de hårdaste stenarna i världen men de kan fortfarande skadas om de får ett slag med tillräcklig kraft i fel vinkel. Många andra ädelstenar som turmalin, tanzanit, smaragd, ametist, peridot, opal och pärlor är känsliga och kan lätt repas. Om ni slår i er diamant av misstag eller drar er ädelsten på en skrovlig yta, kontrollera den för skador och att den fortfarande sitter säkert i sin infattning. Ni är givetvis välkommen att kontakta oss för råd.

Vi rekommenderar denna enkla regel för smycken – ”sist på, först av”.
Då undviker ni att era smycken påverkas av parfymer, deodoranter, hårspray, lösningsmedel och kroppslotion. Kontrollera era smycken varje gång ni tar på dem eller veckovis för de smycken ni bär dagligen. Se till att det inte finns några skador på stenarna, att infattningarna är säkra och att de inte kan fastna i tyger eller kläder.

Vissa ädelstenar, såsom smaragder kan behöva extra vård, dessa torkar ut och kan behöva inoljning med några års mellanrum. Vänligen kontakta oss för mer information.
Smycken i vitguld är ofta elektropläterade med en vit ädelmetall som kallas rodium. Detta ger smycket extra lyster men det kan avta genom dagligt slitage. Pläteringen kan förnyas i vår verkstad om ni önskar. Vänligen kontakta oss för mer information.

Lite omtanke räcker lång väg.
Smycken kan skadas eller repas när de kommer i kontakt med varandra eller om de inte förvaras på lämpligt sätt. Ert Michael O’Dwyer smycke kommer att överlämnas till er i en enskild ask eller påse.

Vi rekommenderar att ni förvarar era smycken i denna för att minska repor och förhindra trassel och skador. Vi rekommenderar också att ni förvarar era smycken torrt med låg luftfuktighet då varma, fuktiga förhållanden kan matta av metaller och vissa stenar med tiden. Utöver detta så bör smycken torkas av med en mjuk trasa då ni burit dem. Detta för att avlägsna make-up, oljor och allmän smuts.

Ni är alltid välkomna att besöka oss med era smycken så att vi kan göra en snabb kontroll av ädelstenarna och dess infattningar i era smycken.

Smycken kommer alltid att se bäst ut med lite omsorg och lite rengöring i hemmet. Regelbunden rengöring ser till att era diamanter och ädelstenar glittrar och glänser.
Vi rekommenderar att fodra en liten skål med en mjuk trasa för att förhindra skador på smyckena vid rengöring och för att förhindra förlust av små bitar som annars kan försvinna.
För ädelstenar som diamanter, safirer, rubiner och ametister kan ni använda lite diskmedel och varmt vatten. Blötlägg era smycken i fem till tio minuter för att mjuka upp smuts som kan ha byggts upp. Med hjälp av en mjuk tandborste och lite diskmedel kan ni sedan försiktigt borsta smyckena, särskilt kring och bakom ädelstenar. Skölj väl i ljummet vatten för att avlägsna alla tvålrester. Ni kan doppa era smycken i medicinsk alkohol efteråt för att säkerställa att alla rester försvinner. Smaragder däremot, är en mjukare ädelsten, så ni behöver vara lite försiktigare under rengöringen. Det går bra att använda ovanstående metod, men låt bli att doppa eller skölja era smycken i alkohol för att undvika eventuella skador.

Ett tips är att ädelstenar gnistrar bäst när de är rena bakom infattningen.

Pärlor eller andra porösa stenar kan skadas av vatten och rengöringsvätskor. Det bästa sättet att ta hand om dessa stenar är att torka av dem med en mjuk trasa som sämskskinn. Pärlor gynnas av att bära dem. Oljor från er hud kommer på ett naturligt sätt bidra till att upprätthålla deras lyster.

Vi rekommenderar att ni tar era smycken till oss om ni önskar professionell ultraljudsrengöring.

Vi är alltid beredda att svara på de frågor ni kan ha och kom ihåg att vi erbjuder en gratis årlig rengöring och kontroll på alla smycken ifrån Michael O’Dwyer. Vi älskar att se våra kunder nöjda och vi vill att smycken tillverkade av oss skall behållas i optimalt skick.

Every piece tells a story!